Byłem na Dniach Alergii i Nietolerancji Pokarmowej. Organizowane są kilka kilometrów od mojego domu, więc trudno nie skorzystać. Ale wśród gości byli i tacy, którzy przyjechali np. z Poznania i Trójmiasta, więc mieli do pokonania szmat drogi.
Przeprowadziłem kilkadziesiąt rozmów z gośćmi targów. Większość była bardzo zadowolona. Jedni chwalili ofertę wystawców, inni przyjechali posłuchać licznych wykładów. Część z nich przybyła, żeby posłuchać Jerzego Zięby. (To moim zdaniem największe rozczarowanie tych targów. Pan Zięba miał mówić o alergiach i ich przyczynach, a przygotował wykład o szczepionkach. Na domiar złego wykład był tak przegadany i nieczytelny, że wyszedłem po 10 minutach).
Byłem na kilku wykładach, ale najbardziej zapadł mi w pamięć wykład dr Patrycji Szachty z poznańskiego Centrum Medycznego VitaImmun. Może dlatego, że temat jej wystąpienia jest mi szczególnie bliski, a brzmiał: „Nieszczelne jelito – prawda czy mit?”.
Zrobiłem dosyć obszerne notatki. Jeśli ktoś chciałby się z nimi zapoznać, na końcu znajdzie do nich link.(1)
Poniżej podaję kilka najciekawszych punktów z wykładu dr Szachty. O niektórych sprawach pisałem już na tym blogu, o innych (zwłaszcza o „nieszczelnym jelicie”) napiszę w niedalekiej przyszłości:
- Każda nietolerancja i alergia zaczyna się w jelicie.
- Alergicy mają zaburzoną mikroflorę jelitową
- Nietolerancje pokarmowe są konsekwencją uszkodzenia bariery jelitowej
- Istotą chorób z autoagresji [autoimmunologicznych] jest stan zapalny w organizmie
- Cokolwiek się dzieje w jelitach, zostanie rozprowadzone po całym organizmie
- Przeniesie się na każdy narząd
- 70% odporności zlokalizowanej jest w jelicie
- Bez bakterii jelitowych nie ma sprawnie działającej bariery jelitowej
- Problemy z nietolerancją pokarmową rozpoczynają się od czynników, które szkodzą mikrobom
- Bakterie jelitowe stanowią integralną część bariery jelitowej
- Wywierają wpływ na funkcjonowanie każdej pojedynczej komórki w naszym ciele
- Wpływają na wasz nastrój, na to, czy macie za dużo albo za mało kilogramów
- Nie ma takiego narządu, na który nie miałyby wpływu
- Naszych bakterii nie interesuje, jak się nazywa dieta, ale czy one mają co jeść
- Dobra mikroflora jelitowa dba o dobrą pracę układu odpornościowego
- Dobra praca układu odpornościowego w największej mierze zależy od tego, jaką macie mikrobiotę jelitową
- Jeśli mamy dobrą mikroflorę jelitową, to jesteśmy mniej podatni na jej uszkodzenia
- Bo nawet jeśli zadziałają czynniki uszkadzające, to nasza mikrobiota sobie z nimi poradzi
- My nie rozkładamy pokarmu tylko swoimi własnymi enzymami
- Bardzo dużą rolę odgrywają też enzymy naszych bakterii
- Jeśli mamy przewagę dobrych bakterii, to one sobie poradzą z konserwantami, ulepszaczami i dodatkami do żywności
- Przerobią je, zneutralizują i doprowadzą do wydalenia z organizmu
- Warto o mikroflorę zadbać nie tylko ze względu na jelita ale też na ogólny wpływ na organizm
- Jeśli się zastanawiacie, dlaczego tak często chorujecie – to zależy od waszych bakterii jelitowych
- Nie ma takiego narządu, na który nie miałyby wpływu
- Samą dietą eliminacyjną nie odbudujemy bariery jelitowej
- Bez względu na to, co wyjdzie w testach [na nietolerancję pokarmową], jeśli chcecie uszczelnić jelito, musicie przede wszystkim odbudować mikrobiotę jelitową
- Gdy jelito jest szczelne, każdy pokarm jest rozpoznawany przez nasz układ odpornościowy i nie wywołuje żadnej reakcji
- Reakcje alergiczne prowadzące do nietolerancji pokarmowych mogą spowodować nieprawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego (OUN) lub wywoływać choroby autoimmunologiczne
- Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta
Jak stąd lekcja?
Jeśli chcesz być zdrowy, pozbyć się alergii, nietolerancji pokarmowych, chorób autoimmunologicznych, a może też problemów emocjonalnych, zadbaj o swoje bakterie jelitowe i „uszczelnij” jelito.
Ale jak to zrobić? Doktor Szachta proponuje następujący tryb postępowania: testy na nietolerancję, badanie kału na obecność bakterii, dieta eliminacyjna, celowana terapia probiotykami.
I tutaj pozwolę sobie mieć odmienne zdanie. Skoro ktoś ma problemy wynikające z „nieszczelności” jelita, to może sobie zaoszczędzić pieniędzy na testy, badanie kału czy terapię probiotykową. Z wykładu pani doktor wynika, że w pierwszej kolejności powinien namnożyć pożyteczne bakterie jelitowe. Jeśli odbuduje mikrobiotę, ta zadba o szczelność jelita, a to pozwoli zwalczyć problemy zdrowotne, m.in. alergie. W końcu ’jesteś tym, co jedzą twoje bakterie’.
Tylko jak nakarmić pożyteczne bakterie? Trzeba dostarczać im tego, co lubią, czyli prebiotyków. Nie chodzi o zwykły błonnik, ale o „błonnikową arystokrację„, czyli „szczególny rodzaj błonnika, który może zostać wykorzystany przez przyjazne bakterie zasiedlające nasze jelita”.(2) Prebiotykom poświęciłem już kilka postów.(3)
Z zasady nie proponuję na moim blogu żadnych rozwiązań. Ale od kilku lat sam stosuję koncepcję żywieniową znakomicie „uszczelniającą” jelita. Jestem przekonany, że zastosowanie się do niej mogłoby przynieść ulgę wielu cierpiącym na alergie, nietolerancje pokarmowe, zespół jelita drażliwego i wiele innych chorób, które jak wynika z wykładu dr Szachty, mają swój początek w rozszczelnieniu bariery jelitowej. Gdyby ktoś był zainteresowany, zapraszam do lektury następnego posta: „Jak uszczelnić jelita?”. Chroniony jest on hasłem „eubioza”. W razie pytań proszę o maila.
- Dr Patrycja Szachta: „Nieszczelne jelito – prawda czy mit?” Wykład wygłoszony z okazji Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej (2 grudnia 2017)
- Lek. med. Katarzyna Świątkowska, post na Facebooku
- Balast, który sprzyja życiu
Błonnik błonnikowi nierówny
Błonnikowa arystokracja – prebiotyki
Prebiotyki – gdzie je znaleźć?
Czy prebiotyki mogą zapewnić zdrowie i szczęście? - Obrazek wyróżniający:Sasin Tipchai, https://pixabay.com/pl/