MASZ CUKRZYCĘ? DOKARM SWÓJ MIKROBIOM

„W ciągu ostatnich kilku lat badania nad mikrobiomem wręcz przedefiniowały nasze pojmowanie biologii człowieka. Dokonano wielu nowych odkryć, począwszy od lepszego zrozumienia udziału mikrobów w trawieniu i procesach chorobowych (np. w chorobach zapalnych jelit) po ich zaskakujący związek z chorobą Parkinsona, autyzmem i depresją” – czytamy w artykule „Mikrobiom a biologia człowieka” („The Microbiome and Human Biology”).(1)

Ostatnio w tygodniku Science opublikowano badania, które do listy chorób związanych z dysbiozą (zaburzeniem równowagi mikrobiologicznej) jelit jednoznacznie dopisują cukrzycę typu 2, jedną z tzw. chorób cywilizacyjnych, zaliczanych do plag XXI wieku. Co ciekawe, pozwalają mieć nadzieję, że dzięki dokarmieniu pożytecznych bakterii uda się co najmniej poprawić stan zdrowia osób cierpiących na cukrzycę.(2)

Pomysłodawcą i kierownikiem tych badań jest profesor Liping Zhao z Uniwersytetu Rutgersa w USA. Przeprowadził je wraz z uczonymi z Uniwersytetu Jiao Tong w Szanghaju na pacjentach z cukrzycą typu 2. Podzielono ich losowo na dwie grupy: „Grupa kontrolna otrzymała standardowe zalecenia lekarskie i dietetyczne. Druga grupa była na podobnej diecie zapewniającej niezbędne składniki odżywcze i energetyczne, ale dodatkowo otrzymywała duże ilości urozmaiconego błonnika pokarmowego. Jednym i drugim podawano akarbozę – lek pomagający kontrolować poziom glukozy” – czytamy w relacji opublikowanej w biuletynie amerykańskiego Uniwersytetu Rutgersa, gdzie streszczono wyniki tych sześcioletnich badań.(3)

Pacjentom z drugiej grupy podawano bogate w błonnik pokarmy stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej, ziarna różnych zbóż, a także prebiotyki, które stanowią najlepszą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych.(4)

Po 12 tygodniach okazało się, że pacjenci na diecie obfitującej w błonnik i prebiotyki mają lepsze wyniki krwi (poziom glukozy i cholesterolu) i są wyraźnie szczuplejsi od grupy kontrolnej.
Czemu przypisać te znakomite rezultaty?

Zdaniem profesora Zhao decydującą rolę odgrywa „odbudowanie prawidłowej mikrobioty”, czyli przywrócenie właściwej równowagi mikrobiologicznej w jelitach. Prebiotyczny błonnik dostarczył pokarmu dobroczynnym bakteriom, wytwarzającym krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Te pożyteczne związki chemiczne, „odżywiają wyściółkę jelita, zwalczają stan zapalny i pomagają kontrolować apetyt”, czytamy we wspomnianym biuletynie, a ich niedobór „jest kojarzony z cukrzycą typu 2 i innymi chorobami”.(3)

Dzięki sekwencjonowaniu DNA poznano jak dotąd ponad 140 szczepów bakterii wytwarzających krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. W badaniach profesora Zhao zauważono gwałtowny przyrost liczby bakterii należących do 15 odmian. Zdominowały one mikroflorę jelitową i podniosły poziom krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Spowodowało to „zmianę odczynu środowiska jelit na lekko kwaśny, co z kolei zredukowało populację patogennych bakterii, podniosło produkcję insuliny i korzystnie wpłynęło na poziom glukozy we krwi”.(3)

Choć mechanizmy, które wpłynęły na tak wyraźną poprawę stanu zdrowia pacjentów objętych tymi badaniami, nie są do końca poznane, to zdaniem profesora Zhao uzyskane wyniki „dają podstawy do twierdzenia, że błonnik ukierunkowany na tę konkretną grupę bakterii jelitowych może kiedyś stać się zasadniczym elementem diety i leczenia [chorych na cukrzycę typu 2]”. (3)

Dlatego artykuł w biuletynie Uniwersytetu Rutgersa zatytułowano „Bakterie fermentujące błonnik poprawiają zdrowie pacjentów z cukrzycą typu 2”. Czy to nie fascynujące?

Badania nad mikrobiomem zapewne jeszcze wielokrotnie zaskoczą uczonych i zmuszą ich do „przedefiniowania biologii człowieka”. A światli lekarze powtórzą na doktorem Raphaelem Kellmanem: „Kiedy poznasz rolę mikrobiomu, nie możesz się cofnąć. Musisz inaczej leczyć ludzi”.(5)(6)

  1. https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev-genom-083115-022438?journalCode=genom
  2. http://science.sciencemag.org/content/359/6380/1151
  3. https://news.rutgers.edu/fiber-fermenting-bacteria-improve-health-type-2-diabetes-patients/20180306#.Wqw2EZciFPb
    (Tłumaczenie zamieściłem tutaj)
  4. http://eubioza.pl/blonnikowa-arystokracja-prebiotyki/
  5. http://eubioza.pl/musisz_inaczej_leczyc/
  6. https://www.youtube.com/watch?v=bukghZvfK-M
  7. Obrazek wyróżniający: https://pixabay.com/pl/
Jeśli chcesz poznać naturalną metodę walki z cukrzycą przez odbudowę mikroflory jelitowej, wejdź do sekcji eubioza-vip.
Podziel się